Big4 стають могильником обов’язкового аудиту?

Автор | 01.06.2023

Коментар Дункана Мевіна для The Washington Post щодо ганебного блюзнірства PwC:

Справа підкреслює ключову критику, спрямовану на адресу галузі, особливо на фірми «Великої четвірки» — Deloitte, KPMG, Ernst and Young і PwC — що це бізнес, якому властиві конфлікти інтересів. По-перше, аудиторам платять компанії, які вони перевіряють. Якщо вони виявлять проблему, то ризикують втратити клієнта. Є багато стимулів дивитися в інший бік….

Велика четвірка також керує величезними консультаційними підрозділами, які отримують мільярди доларів гонорарів, надаючи клієнтам поради щодо технологій, оподаткування, бухгалтерського обліку тощо. Часто аудит є лідером збитків, який фірми використовують для отримання більш прибуткових консалтингових контрактів. У EY нещодавня спроба розділити бізнес на дві частини — нібито на аудиторську та консалтингову — провалилася частково через те, що ніхто не хотів працювати в менш прибутковій аудиторській фірмі. Керівництво EY визнає конфлікт, але просто не може від нього позбутися.

 Скандали виникають із загрозливою регулярністю, але поведінка аудиторів, здається, не змінюється.

Так що робити? Протягом багатьох років обговорювалося багато альтернатив . Одна з них полягає в тому, щоб уряд чи фондова біржа найняли власних інспекторів, так само, як державні інспектори сертифікують харчовий чи транспортний сектори? Теоретично це могло б спрацювати, але ця концепція, ймовірно, ще не була реалізована, оскільки для цього потрібно було б додати величезну кількість персоналу до штату уряду.

Подібна пропозиція полягає в тому, що фондові біржі чи уряди можуть найняти аудиторські фірми, щоб їм більше не платили компанії, які вони оцінюють. Але як уряд вирішить, яку фірму найняти? І чи справді це покращить якість роботи аудиторів?

Рішення, якому я віддаю перевагу, полягає в тому, щоб повністю скасувати вимогу обов’язкового аудиту. Великі впливові інвестори — пенсійні фонди тощо — все одно можуть вимагати від своїх власних аудиторів переглядати бухгалтерські книги компаній, у які вони інвестують. Деяким професійним інвесторам, можливо, навіть доведеться більше проводити власний дью ділідженс!

Залишити відповідь