FAFO для Big4

Автор | 06.06.2023

Ян Гоу та Стюарт Келлсстаття у “The Guardian

Велика четвірка організована як мережа національних франшиз, що належать окремо. Відсутність сильного глобального головного офісу, здатного взяти на себе контроль у кризових ситуаціях, цілком може бути одним із пояснень проблем, які зараз мучать щонайменше дві компанії Великої четвірки….

Типова публічна компанія має раду директорів, яка відповідає за нагляд за управлінням і представляє інтереси акціонерів. Хоча часто вважають, що директори живуть спокійним життям, очікується, що вони активізуються під час кризи та, якщо необхідно, звільнять генерального директора.

Проте, будучи мережею партнерів, PwC, як і інші компанії Великої четвірки, не має такого правління. Також немає еквівалента на національному рівні. Як зазначає Australian Financial Review , керівна рада PwC Australia «складається з партнерів, молодших за генерального директора та секретаря партнерства». Таким чином, йому бракує впливу, щоб виступити проти генерального директора та виконавчого комітету фірми….

Задоволений податковий персонал PwC запевнив, що їхній доступ до секретної урядової інформації щодо майбутніх стратегій боротьби з ухиленням від сплати податків дозволить фірмі заробити 2,5 мільйона австралійських доларів на додатковому бізнесі. Ця помилка поставила під загрозу сотні мільйонів доларів іншої роботи.

Справа змусила чітко усвідомити: Велика четвірка не може стверджувати, що служить суспільним інтересам, оскільки вони використовують своє привілейоване становище, щоб допомогти великим корпораціям уникати податків….

Велика четвірка, ймовірно, не здатна розв’язати власні глибоко вкорінені конфлікти. Рано чи пізно завдання нав’язування структурних змін ляже на плечі урядів і регуляторів у всьому світі.

Відмовляючись від роз’єднань на власних умовах, Четвірка фактично обрала неконтрольовані та, можливо, хаотичні розриви на чиїхсь умовах і на чиємусь годиннику. «Велика четвірка» не може сказати, що їх не попереджали – проблеми були очевидні через лиха, що тривали десятиліттями.

«Першим увійшов, першим вийшов», зазвичай під назвою «Fifo», є терміном, знайомим усім бухгалтерам; він пов’язує вироблені запаси з проданими запасами. Підхід «Великої четвірки» до стратегії, управління ризиками та управління нагадує сусідню абревіатуру: «Fafo, “f… around and find out” (“їб**утися і дізнатися”). Це незручно влучний опис стрімкого прагнення Великої четвірки до прибутку шляхом безцільної диверсифікації.

Де закінчиться цей драйв? Можливо, PwC збирається дізнатися..

Залишити відповідь