Внески в капітал. Зобов’язання чи заборгованість? В балансі чи поза балансом? В пасиві чи в активі? Сумні реалії укрстандартизації… :(

Автор | 06.11.2023

Мінфін нещодавно оприлюднив проєкт доволі чудернаціьких вимог до НПСБО-звітності. Провідні експерти країни, які намагалися розгадати нові ідеї мінфінівського начальства, не змогли знайти однозначних і узгоджених відповідей на прості здавалося б питання.

Зверенення Комітету ФПБАУ:

Міністерство фінансів України Департамент методології бухгалтерського обліку та нормативного абезпечення аудиторської діяльності

Комітет з практики бухгалтерського обліку та звітування Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України

ЗВЕРНЕННЯ

Комітет розглянув пропозиції Міністерства фінансів щодо внесення змін до НПСБО 1, НПСБО 12, НПСБО 13. Зокрема Міністерство пропонує додати до зазначених стандартів такі норми:

1.Інвестор (в т.ч. інвестор спільного, дочірнього та асоційованого підприємства) повинен розкривати інформацію про суму, строки та умови своїх зобовязань по внескам до статутних капіталів субєктів господарювання.

2.У примітках до фінансової звітності інвестор має наводити (розкривати) перелік господарських товариств, власну частку в їхньому статутному капіталі та суму заборгованості за внесками до зазначених статутних капіталів. При цьому показник ”Заборгованість за внесками до статутного капіталу інших підприємств” пропонується внести з кодом 1036 до Додатку 3 до НПСБО 1.

Звертаємо Вашу увагу на те, що термін “зобов’язання” чітко визначений Законом про бухгалтерських облік та фінансову звітність в Україні: “зобов’язання – заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди”. Згідно з НПСБО 11, зобовязання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення”.

У зв’язку з викладеним постають такі питання:

1.Чи в зазначених пропозиціях Мінфіну мається на увазі один і той же показник? На нашу думку, використання одночасно різних категорій “зобов’язання” та “заборгованість” у схожих вимогах стандартів може дезорієнтувати бухгалтерів.

2.Чи повинні визнаватися в пасиві баланса інвестора “зобовязання по внескам до статутних капіталів суб’єктів господарювання”?

3.Чи повинні визнаватися в активі балансу інвестора ”заборгованість за внесками до статутного капіталу інших підприємств”?

Ці питання, на наш погляд, вимагають чітких роз’ясненнь з боку Міністерства фінансів до того ,як набудуть чинності запропоновані норми.

Голова Комітету Іван Чалий

Секретар Комітету Анна Хомюк

Залишити відповідь